google.com, pub-7463296435306292, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

Vuokraisinko tamman?

Päivitetty: 31. heinäk. 2020Siitostammojen vuokraaminen vaikuttaisi oman mutuni perusteella yleistyvän, onhan se parhaimmillaan hyvä diili molemmille osapuolille.


Viimeistään kevään korvalla alkaa näkyä ilmoituksia tammoista niin etsijöiden kuin tarjoajienkin taholta. Mielenkiintoista tammaa voi myös suoraan kysyä omistajalta.


Vuokraaja pääsee näin mukaan hevosensa elämään aivan astutuksesta alkaen, kuin omaa kasvattia tekisi. Omistajan on mahdollista saada tammalle jälkeläinen ilman että täytyy itse varautua pitämään varsa. Parhaimmillaan tilanne on se kuuluisa win-win, molemmat osapuolet hyötyvät.


Näkee käytettävän myös termejä "tamman liisaaminen", "tilausvarsa" sekä "varsan myyminen mahaan". Ytimenä on siis se, että varsan uusi omistaja on tiedossa jo hyvissä ajoin ennen sen syntymää (jopa ennen astutusta). Sopimuksen sisällöstä ja yksityiskohdista riippuu, tehdäänkö tosiasiassa vuokrasopimus tammasta vai kauppakirja varsasta.


Omat kokemukseni tilausvarsaprojekteista ovat positiivisia. Minulle on helpottavaa ja rauhoittavaa tietää, että varsa on muuttamassa uuteen kotiin heti vieroituksen jälkeen ja tiedän koko ajan myös minne se on menossa.


Vaikka sopimuksen myötä ollaankin "naimisissa" jopa tuntemattoman vuokraajan kanssa ja toimintaan sisältyy tietysti myös riskejä, useimmiten kaikki menee hyvin.


Siitostamman vuokraamisen hyötyjä vuokraajan kannalta

 • Vuokraamalla tamman pääset myös valitsemaan isäoria ja saat varsan varmasti mieleisestä sukuyhdistelmästä.

 • Voi olla, ettei tamma edes ole myynnissä eikä omistaja aio teettää siitä itselleen tai myyntiin varsaa, joten vuokraaminen voi olla ainoa keino saada juuri tästä tammasta/yhdistelmästä varsa.

 • Sinun ei tarvitse sitoutua yhteen tammaan enempää kuin yhden varsan ajaksi, ellet tahdo.

 • Parhaassa tapauksessa saat tamman omistajasta ystävän ja/tai mentorin.

 • Riippuen siitä, mitä sovitte kulujen jaosta, tämä voi olla myös hieman edullisempi tapa kasvattaa varsa. Ainakin jos vertaa siihen, että ensin ostaisit oman tamman.

Siitostamman vuokraamisen (mahdollisia) miinuspuolia

 • Ostat ns. sian säkissä, etkä voi varmasti tietää millainen varsasta tulee. Paras siis valmistautua ottamaan vastaan se mitä tulee, syteen tai saveen.

 • Riidoilta ei aina voi välttyä, kun ollaan ihmisten kesken tekemisissä. Huolellinen etukäteen sopiminen kirjallisesti auttaa kuitenkin välttämään monta sudenkuoppaa.

 • Jos jotain menee pieleen, esimerkiksi tamma luo sikiön tai kuolee, tai varsa joudutaan lopettamaan, surun jakaminen voi tuntua kahta raskaammalta.

 • Myös riskit jakaantuvat, hyvässä ja pahassa.


Luottamus, luottamus ja luottamus


Sehän se on se kaikkein tärkein, joka oikeastaan ratkaisee vuokrausprojektin onnistumisen tai epäonnistumisen. Prosessi astutuksesta varsan vieroitukseen kestää puolisentoista vuotta, joten sekä tamman omistajan että vuokraajan täytyy voida luottaa siihen, että toinen osapuoli hoitaa osuutensa sopimuksesta.


Kun viestintä ja luotto pelaavat kuten kuuluu, ja ollaan yksityiskohdista ns. samalla aallonpituudella, kaikki yksinkertaisesti sujuu jouhevammin eikä epäilyksille jää sijaa.Olen itse toiminut muutaman kerran omistajana ja kerran vuokraajana tilausvarsaprojekteissa. Lumettaja syntyi 2015.
Olen itse toiminut muutaman kerran omistajana ja kerran vuokraajana tilausvarsaprojekteissa. Lumettaja syntyi 2015.

Mistä sovitaan?


Käytännössä sopimusta kirjoitettaessa sovitaan mm. näistä asioista:

 • Missä tamma ja syntyvä varsa asuvat vuokra-aikana ja kuka vastaa niiden hoidosta

 • Mitä sopimukseen sisältyy ja ei sisälly

 • Kuka vastaa mistäkin maksuista ja mikä on tamman vuokra

 • Milloin varsa siirtyy vuokraajan omistukseen ja milloin hän hakee sen pois tamman luota tai tamma haetaan pois vuokraajan luota (riippuen siitä missä tamma ja varsa asuvat vuokra-aikana).

 • Miten toimitaan jos toinen osapuoli syyllistyy sopimusrikkomukseen

 • Miten sopimus puretaan tarvittaessa

 • Miten erimielisyydet ratkaistaan

 • ym. yksityiskohtia

Vaikka yleensä kaikki menee hyvin, en voi liiaksi korostaa kirjallisen sopimisen tärkeyttä. Harkinta, keskustelu ja sovittujen asioiden ylös kirjaaminen auttaa väistämään jo monta riitaa.


Kirjoitettuun sanaan palaaminen on helpompaa kuin muistin kaivelu, sillä ihmismuisti pettää helposti.


Lisätietoa ja sopimuspohja


Sopimiseen liittyvää neuvontaa sekä sopimuspohjia annetaan SHKL:n jäsenille maksutta, ja sopimusluonnoksen voi halutessaan vaikka käyttää toimistolla tarkastettavana ennen allekirjoitusta.


Hevosenomistaja-jäsenlehdessä vuonna 2016 julkaistu artikkeli Siitostammaa ei tarvitse aina omistaa valottaa myös aihetta lisää. Se löytyy verkkosivuilta julkisena artikkelinostona, eli sitä pääsee lukemaan myös ilman jäsenyyttä tai kirjautumista.

812 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page