Varsan syntyessä sen kasvattajaksi merkitään emätamman omistaja varsan syntymähetkellä, ellei kasvattajaoikeuden siirrosta ole tehty ilmoitusta hevosrekisteriin.
Miksi kasvattajalla on merkitystä?
Maineen ja kunnian lisäksi kyse on myös rahasta, ainakin jos onnistuu kasvattamaan hyviä urheiluhevosia.
Ravihevosen tapauksessa kasvattajapalkinnot voivat hyvän hevosen kohdalla kerryttää kelpo potin, etenkin mikäli hevonen pärjää nuorella iällä rahakkaissa ikäluokkakilpailuissa ja/tai nousee kuninkuusravitasolle. Absoluuttisella huipulla on paitsi hyvät palkinnot, myös ylimääräistä kasvattajarahaa tarjolla.
Suomalaisessa ratsumaailmassa kasvattajaa muistetaan, kun ratsu kerää paljon rankingpisteitä 2-5-tason ratsastus- tai valjakkoajokilpailuista tarkasteluvuoden aikana.
Tutustu: Palkkiot ja tuet (hippos.fi)
Lisäksi on olemassa esimerkiksi ennakkomaksullinen Suomenratsujen kasvattajakilpailu, jossa hevosen voittamasta palkintosummasta 25% maksetaan kasvattajalle ja 75% omistajalle. Tämän tyyppiset palkinnot eroavat Hippoksen jakamista siten, että jaettava palkintoraha on peräisin osallistumismaksuja maksaneilta hevosenomistajilta sekä mahdolliselta sponsorilta, ei veikkausvaroista.
Kasvattajalle on tietysti aina myös mainos, kun oma nimi näkyy hevosen tiedoissa. Se ei suoraan tuo euroja, mutta hyvien kasvattien saattaminen maailmalle toivottavasti lisää ostajien mielenkiintoa seuraaviin syntyviin varsoihin. Tähän liittyy monilla myös tapa käyttää kasvattien nimissä jotain tunnistettavaa liitettä, kasvattajanimeä.
Yksi helppo ja halpa tapa osoittaa tukea kotimaiselle hevoskasvatukselle onkin merkitä kasvattaja esimerkiksi kilpailujen ja näyttelyiden käsiohjelmiin.
Jos tamma on vuokrattu tai tehdään ns. tilausvarsa, kuka on kasvattaja?
Tämä on ihan vuokraajan ("liisaajan") ja tamman omistajan kesken sovittavissa.
Jos sovitaan, että vuokraajasta tulee varsan kasvattaja, tehdään siitä ilmoitus rekisteriin.
Hallintaoikeuden siirtoon tarvittava lomake löytyy helposti heti Hippos.fi-etusivulta kohdasta Rekisteröinti ja omistaminen.
Jos sovitaan että tammanomistaja on myös varsan kasvattaja, ei tarvitse tehdä erillisiä ilmoituksia. Varsa siirretään omistajanvaihdosilmoituksella uuden omistajansa nimiin kuten missä tahansa hevoskaupassa.
Voiko hevoskasvatuksesta saada maataloustukea?
Jos voi, valaisethan minuakin tässä asiassa. Omissa tukipapereissani hevoset eivät ole toistaiseksi näytelleen käytännössä minkäänlaista roolia näiden vuosien aikana.
Sen kuitenkin tiedän, että suomenhevosten kasvatuksesta on mahdollista saada Alkuperäisrotutukea. Tuen haku onnistuu, jos on viljelijä tai puutarhatalouden harjoittaja, ja sitoutuu sopimuksen ehtoihin määräajaksi.
Itse en ole sitä vielä hakenut pienen hevos- ja tammamääräni takia, mutta jos tuki vain säilyy olemassa, sen hakeminen on ajatuksissa. Ei rahamäärä iso ole, mutta eleenä kannustava, ja jokainen euro on kotiinpäin.
Lue lisää alkuperäisrotutuesta Ruokaviraston ja Hippoksen sivuilta.
ความคิดเห็น