google.com, pub-7463296435306292, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Hevoskasvattajan vuosi
top of page

Hevoskasvattajan vuosi


Hevoskasvattajan vuosi - uudenvuodenpäivä 2015
Juuli ja Epeli uudenvuodenpäivänä 2015

Talvi


Yleensä viimeistään vuodenvaihteen jälkeen minulla alkavat ns. Sukuposti-hetket. Dream Pedigree on perinteisesti ollut kovassa käytössä, sittemmin rinnalle on tullut alati kehittyvä ja uusia ominaisuuksia saava Heilan testiparitus.


Vuodenvaihteen molemmin puolin järjestetään mielenkiintoisia suomenhevosiinkin liittyviä koulutuksia ja seminaareja, jokavuotisina toistuvina tietysti pitää erikseen nostaa esille ravurijalostukseen keskittyvä Jalostuspäivät kuninkuusravipaikkakunnalla sekä vähän laajemmin kaikkia jalostussuuntia koskeva Suomenhevoskasvatuksen seminaari Ypäjällä.


Kevättalvi on minusta parasta aikaa hioa tilausvarsadiilejä. Näin yksityiskohdista pystytään keskustelemaan rauhassa, sopimukset neuvotella sekä paperit allekirjoittaa hyvissä ajoin. Samoin orivalinnan pähkimiselle jää vielä aikaa.


Lumettaja matkalla kesäleirille Pulsaan 2015
Lumettaja matkalla orilaitumelle Pulsaan 2015

Kevät


Kevättä kohden alkaa valmistautuminen lähestyviin varsomisiin. Meillä on kasvatuskimpan kokoontumisen aika. Tärkeimpänä päätöksenä tehdään taikka varmistetaan orivalinta sekä mahdolliset varavalinnat. Pitkin talveahan niitä jo pallotellaan, mutta keväällä on päätösten aika.


Orille voi soittaa varauksen jo hyvissä ajoin, jotta saa varmistettua oman tamman paikan varausjonossa. Harvalla listalla varauskirja tulee täyteen, mutta kun tammakiintiöitä tulevaisuudessa lasketaan, varsinkin suosituimmilla oreilla voi alkaa käydä niin että nopeat syövät hitaat. ;)


On myös mahdollista, että oria päädytään syystä tai toisesta vaihtamaan kesken kauden, jolloin varavalintakin on hyvä olla jo selvillä.


Varsomisen lähestyessä viritellään kamera tamman karsinaan sekä kiroillaan prepaid-liittymän ja nettimokkulan kanssa jotta saadaan talli nettiaikaan ja valvonta pelaamaan. Bucketeye-kamera on ollut hyvä ostos, vaikka ei taida olla olemassa nettiliittymää, jonka kanssa ei joutuisi ainakin vähän hiomaan tai verestämään IT-taitojaan. Tämän kanssa ollaan kuitenkin pärjätty, eikä tallin ja talon välille ole tarvinnut alkaa rakentaa kaapelointeja.


Jos tamma on tyhjä, tykkään aloittaa sen kanssa oriasemakäynnit toukokuulla. Näin on parhaat mahdollisuudet saada seuraavan vuoden varsominen ajoitettua alkukesään. Kiimoja tarkkaillessa ja sopivaa hetkeä odotellessa viikot vierivät nopeasti.


Touko-kesäkuun vaihde on meidän leveysasteilla Kymenlaaksossa mielestäni sopivin varsomisaika, koska silloin on yleensä jo kohtalaisen lämmintä, tammat ja varsat pääsevät suoraan vihreälle, mutta laidunkausi on kuitenkin kokonaisuutena vielä edessäpäin. Kovin aikaisin keväällä sääolot voivat aiheuttaa haasteita pikkuvarsojen ulkoilulle, ja taas toisaalta mitä myöhemmin varsa syntyy, sitä lyhyemmäksi jää sen ensimmäinen, tärkeä laidunkesä.


Jos talossa on 1-3-vuotiaita orivarsoja, kannatan lämpimästi niiden viemistä kesäksi hevosjalostusliiton orilaitumelle. Kymen-Karjalassa on aivan tosi hyvät laitumet sekä Pulsassa että Miehikkälässä. Meidän oripojat ovat hyötyneet näistä "kesäleireistä" merkittävästi, valvonta pelaa ja hinta-laatusuhde on näillä laidunpaikoilla erittäin hevosenomistajaystävällinen.

Juuli Milleri ja Huisi Hehku 2017
Juuli Milleri ja Huisi Hehku 2017

Kesä


Kesäaika on kiireisintä, kun samaan aikaan paukkaavat päälle yleensä varsomiset, kiimakontrollit, siemennykset ja tiineystarkastukset, varsojen valvonta ja huolto, laidunkauden aloitus, viljelytoimet pelloilla... Vähän edempänä kesää vielä tietysti heinänteko.


Kuninkuusraveista on tullut minulle viime vuosina jonkinlainen kesän taitekohta. Tunteikkaasta tapahtumasta haetaan vahvistusta, uutta intoa ja motivaatiota, voimaa selvitä seuraavasta talvesta.


Heppakiireet sentään vähän hellittävät jo puinteihin mennessä, olettaen tietysti että kaikki on mennyt varsomisten ja pikkuvarsojen kanssa hyvin.


Jos talossa on 1-vuotiaita varsoja jotka eivät lähde kesäksi orilaitumelle, kesä on hyvää aikaa aloitella ajo-opetusta jos sille vain suinkin liikenee aikaa. Kun aloittaa ajoissa, voi edetä juuri niin pienin askelin kuin on tarve ja tuntuu molemmista mukavalta. Alkuvaiheessa opetussessiot ovat hyvin lyhyitä, mutta niitä on hyvä tehdä usein.


Epelin kanssa esitettiin liikkeet ajaen varsanäyttelyssä Kouvolassa 2016
Epelin kanssa esitettiin liikkeet ajaen Kouvolan syysnäyttelyssä 2016

Syksy


Syyskausi on mielenkiintoisinta nuorten hevosten kilpailujen seuranta-aikaa, kun kilpailukalenterissa on melkein joka viikonlopulle nuorten hevosten ikäluokkakilpailuja. Syyskuulle ajoittuu myös vuosittainen varsahuutokauppa.


Ikäluokkakilpailuista on perinteisesti noussut mielenkiintoisia tulevaisuuden siitosoriprospekteja, joiden sukuja ja mahdollisia jalostusarvosteluja pääsee sitten talven mittaan syynäämään tai ainakin spekuloimaan asialla. Huutokauppa kertoo jotain hevoskasvatuksen tilasta, hintatasosta ja yleisestä ilmapiiristä kasvatustoiminnan ympärillä. Suomenhevosten osalta otos on toki varsin pieni, mutta yhtä kaikki mielenkiintoinen.


Syksy on myös hyvää varsanäyttelyaikaa. Perinteisesti hevosjalostusliiton syysnäyttely on järjestetty syksyisin Kouvolassa, mikä sopii meidänkin kalenteriin mainiosti. Jos tilanne sallii, tykkään käyttää hevosiani myös KJR-ratsastusseuran epävirallisemmassa suomenhevosten show-näyttelyssä, joka sekin yleensä ajoittuu syksyyn.


Ehkä hiukan nurinkurisesti myös jalostuskeskustelua käydään jonkun verran juuri syksyisin, kun astutuskausi on jo ohitse. Nuorten hevosten kannalta tietysti syksy on varmaan kevättä parempi ajoitus kilpailuille, mutta toisaalta moni asia ehtii jo unohtua kevääseen mennessä kun astutusvalintoja konkreettisesti tehdään.


Ymmärrän toki senkin, että keväisin ja kesäisin asianosaiset ovat niin kiinni hevosissaan ja tiloillaan, ettei sieltä paljoa seminaareihin tai luennoille poistuta.


Ympärivuotista työtä


Kokonaisuutena vuodessa ei ole kovin montaa päivää, jolloin kasvatusasiat ja suomenhevosrotu eivät olisi mielessä.


Konkreettisesti tietenkin omien hevosten hoitona, hevoskauppoina, varsojen käsittelynä ja kimppojen hoitamisessa, mutta myös ajatustasolla keskustelujen, bloggaamisen ja sukujen tutkimisen muodossa.

78 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page