google.com, pub-7463296435306292, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 
  • Admin

Maksaisinko varsaa ikäluokkakisoihin?


Kimppahevosemme Lumettaja derbyfinalisti 2020. Kuva Satu Pitkänen
Kimppahevosemme Lumettaja, derbyfinalisti 2020. Kuva Satu Pitkänen

Hevosenomistajilta kerättävät ennakkomaksut ovat järjestäjilen keino kasvattaa ikäluokkakilpailujen palkintopottia. Ravikilpailuista erillisiä osallistumismaksuja kerätään suomenhevosten omistajilta Varsakunkkuun, Kriteriumiin, Derbyyn ja Tammaderbyyn, Villinmiehen Tammakilpaan, Suur-Hollola-ajoon, Pikkupelimanniin, Satakunta-ajoon, Oulu Expressiin sekä pohjanmaalaisilta Ilkka-Pohjalainen-ajoon.


Aikuisille tai kaikenikäisille hevosille ajettavia osallistumismaksullisia kisoja on lisätty kilpailukalenteriin viime vuosina (esim. Pilvenmäki Special nyt myös suomenhevosille), mutta tässä kirjoituksessa keskityn ikäluokkakilpailuihin.


Lue myös: Suurkilpailut, ikäluokkalähdöt ja ennakkomaksulliset kilpailut (hippos.fi)


Suomenhevosratsuilla tietääkseni ainoat ennakkomaksulliset ikäluokkakilpailut ovat Suomenratsujen kasvattajakilpailut 6-vuotiaille este- ja kouluratsastuksessa. R-jalostussuunta kasvattaa suosiotaan ja vuonna 2021 Suomenratsut ry tiedotti että kisassa päästään maksamaan ennätyssuuri reilun 4000 euron ykköspalkinto kummankin lajin voittajille. Monipuolisuudestaan tunnettu suomenhevonen voi toki kilpailla sekä koulu- että estekisan voitosta.


Kun historiaa tarkastelee, ravikansa on perinteisesti vastustanut tiukasti kaikenlaisia osanottomaksuja ja suurimmaksi osaksi ravien palkintoja rahoitetaankin pelituotoilla sekä sponsorirahalla. Kelpo voittosumman voi kerätä myös ikäluokkalähtöjen ulkopuolelta.


Ratsastajat taas ovat hyväksyneet "artisti maksaa"-ajattelun ja tuntuvat olevan usein positiivisesti yllättyneitä minkäänlaisista rahapalkinnoista, jos jossain kisassa sellaisia maksetaan. Osallistumismaksuja maksetaan kaikissa kisoissa, palkintoihin vaikuttavat ennakkomaksut ovat harvinaisempia.


Se ei kuitenkaan tee ratsastusurheilusta mielestäni yhtään sen eettisempää kuin ravitouhusta. Rahoitusmalli vain on erilainen.


Kannattaako maksaa varsa mukaan?


Hevosenomistajan tunne voi olla kaksijakoinen maksulappujen kolahdellessa laatikkoon. Elätelläänkö unelmia ikäluokkamenestyjästä vai onko tässä varsassa todella sellaista potentiaalia, että kisaan tähtääminen olisi realistista? Vaikka hevosesta toivoisikin pärjäävää urheiluhevosta, hevosten kanssa elämä on lievästi sanottuna epävarmaa ihan joka päivä.


Rahalla ostetaan vain mahdollisuus osallistua karsintaan, paikat finaalissa tienataan aina juoksemalla.


Yksittäiset maksut eivät ole hevosenpidon yleisiin kustannuksiin nähden suuren suuria, mutta kertyyhän niistäkin useita satasia. Varsinkin jos varsoja on useampia, euroille voi olla muitakin käyttökohteita.


Tietysti unelmalta voi katkaista siivet myös varsan loukkaantuminen, sairastuminen, kasvupyrähdys tai muu ulkoinen tekijä, vaikka lahjat riittäisivätkin, mutta uskaltaako unelmoida?


Arvostus on muutakin kuin euroja (tosin eurot auttavat aika paljon)


Arvostetut klassiset kilpailut ovat iso juttu tietysti muutenkin kuin taloudellisesta näkökulmasta. Vaikutukset yltävät kilpailupäivää kauemmaksi.