google.com, pub-7463296435306292, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 
  • Admin

Tunne tammasi

Päivitetty: 3. joulu 2020

Päivitetty 3.12.2020


Lähtökohtana kasvatustyölle on tietysti se oma tamma, kaikkine hyvine ja huonoine ominaisuuksineen.


Luulen että monille käy kuten minulle, eli tallissa on tamma ja sitten tuleekin idea astuttaa se. Toinen vaihtoehto on päättää ensin, mitä haluaa kasvatustoiminnassaan tavoitella, ja sitten hankkii tavoitteisiin sopivan tamman.


Kummassakin tapauksessa onnistumiseen tarvitaan sekä sukujen, hevosen rakenteen että muiden ominaisuuksien tuntemusta, hyvät hevosenhoitotaidot sekä ripaus onnea.


Tämä on rohkaisupuhe


Samaan aikaan kun varoittelen sudenkuopista, haluan kannustaa epäröivää: kaikkea ei voi eikä tarvitse osata etukäteen. Hae toki tietoa ja ota vaikka kaveriksi varsaprojektiin joku kokenut, mutta älä anna pelon estää sinua. Joskus on vain aloitettava.


Tammat ja varsojen kanssa puuhailu opettavat tosi paljon. Kokeneeksi hevoskasvattajaksi tullaan vain kasvattamalla hevosia!


Riisutaan ruusunpunaiset lasit


On helppo sortua näkemään vain plus-puolet hevosestaan ja vähätellä sen puutteita, tai ajatella että hieno ori peittäisi tamman virheet.


Realismia on muistaa, että myös viat periytyvät. Lisäksi tamma vaikuttaa varsaan vielä geeniperimäänsäkin enemmän, koska se antaa varsalle myös ensimmäiset opit ja ennakkokäsitykset siitä, miten maailma toimii ja miten ihmisten kanssa toimitaan.


Siitostammaa valitsevalle tai oman tamman astuttamista miettivälle voisinkin antaa ohjenuoraksi, että kysy itseltäsi, oletko tyytyväinen jos syntyvä varsa on täydellinen kopio emästään? Jos vastaus on vahvasti kyllä, sanoisin että olet löytänyt lupaavan siitostamman.


Tämä on tietysti kärjistys, totta kai varsa perii jotain ominaisuuksia sekä emältään että isältään. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että tamman puutteita vähättelemällä kaivaa vain itselleen kuoppaa, vaikkei vikojen etsiminen mukavalta tunnukaan.


Jalostustavoite tamman vai tamma tavoitteen mukaan? Kaksi esimerkkiä


Minulla on tähän mennessä useamman varsan kokemus kahdesta tammasta: Juuli Milleristä ja Elysettaresta.


Elysetar eli "Elppa" on ollut minulle kouluttaja monissa asioissa hevosenomistajana, ja sen kanssa aloitettiin myös kasvattamisen harjoittelu. Tämä oli juuri se "hei, mulla on tamma, kokeiltaisko astuttaa se?"-idea.


Juuli taas on kimppatamma, joka ostettiin sillä ajatuksella että teetetään sillä ravivarsoja myytäväksi, kun kasvatustoiminta kiinnostaa mutta kaikkia ei ole mahdollista itsellä pitää.