google.com, pub-7463296435306292, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

Miten hevosen ikä lasketaan?

Hevonen on kausilisääntyjä, ja vauhdikkain varsomiskausi ajoittuu kevääseen ja alkukesään. Silloin tällöin tapahtuu poikkeuksia, muistan lukeneeni esimerkiksi eräästä marraskuussa syntyneestä "rakkauslapsesta".


Hevoset ikääntyvät vuodella aina 1.1., riippumatta siitä mikä on niiden todellinen syntymäpäivä. Hevosista puhutaan siis ikäluokittain. Eli vaikka varsa syntyisi 31.12., seuraavana aamuna se olisi virallisesti "vuosikas".


Onko hevosen varsinaisella syntymäpäivällä sitten merkitystä? Totta kai on, mutta se vaihtelee kuinka paljon asialle annetaan painoarvoa.


Suomessa hevosen todellinen syntymäpäivä on helposti Heppa-järjestelmästä löydettävissä ja se merkitään myös esimerkiksi varsahuutokauppaluetteloon.



Hevosen syntymäaika
Huisi Hohde syntyi 15.4.2022. Heppaan merkitään myös syntymämaa.

Etenkin lämpimämmissä maissa hevosen syntymäaika koetaan kannattavaksi ajoittaa mahdollisimman varhaiseen kevääseen. Niitä alkaa siis tupsahdella jo helmikuulla, ehkä vähän aiemminkin.


Kuten koulumaailmastakin tiedämme, kuten nuorilla lapsilla niin hevosillakin esimerkiksi puolen vuoden ikäero on aika merkittävä kasvun, kehityksen ja oppimisen kannalta. Myöhemmin nämä erot tasoittuvat.


Todellisella syntymäajalla voi olla siis merkitystä hevosen kilpauran alussa, ikäluokkakilpailuissa ja nuorten hevosten kilpailuissa. Ei niin paljoa, että muutaman viikon ikäerolla olisi todellista merkitystä, mutta jos ikäero on kuukausia, onhan tilanne ymmärrettävästi erilainen.


Suomessa kiivain varsomiskausi ajoittuu tyypillisesti huhtikuun ja kesäkuun välille, juhannuksen jälkeen alkaa jo hiljetä.


Meillä tähän asti varhaisin varsa on syntynyt 15.4. ja myöhäisin 21.6. Ensimmäisen kohdalla kävi niin että ajateltiin aloittavamme astutusprojekti ajoissa, mutta se tärppäsikin heti ensimmäiseen yritykseen.


Jälkimmäisen kohdalla ei oltu lähdetty siementämään heti varsakiimaan ja sitten menikin pari kiertoa ennen kuin tamma saatiin uudelleen tiineeksi. Eivät ole vuodet veljiä keskenään. :)


Jälleen pitää todeta, että tämähän on loppuviimein vain optimointia, jos se on mahdollista. Myöhemminkään syntynyt varsa ei ole automaattisesti mitenkään heikompi, huonompi tai ulkona kilpailutoiminnasta. Syntynyt varsa on parempi kuin ei varsaa lainkaan.


Aina homma ei mene kuin elokuvissa, eikä läheskään aina tärppää ensimmäisellä yrittämällä. Myöhemminkin kesällä siis mielestäni kannattaa koittaa siementää tammaa. Välillä tulee välivuosia väkisinkin, mutta liian helposti ei pidä luovuttaa.


Paras aika varsoa miten hevosen ikä lasketaan
Huisi Hehku ja Huisi Hohde 16.4.2022. Hohde on tässä päivän vanha. Se onneksi suostui pitämään loimea, oli luntakin vielä maassa... :) Kuva: Satu Pitkänen

Mikä on paras aika varsoa?


Ei tämä kesäpäivän seisauksenkaan aikaan syntynyt varsa ollut vielä mikään "liian" myöhäinen, mutta ihan optimitilanteessa paras varsomisaika olisi mielestäni touko-kesäkuun taitteessa jos siihen vain pystyy vaikuttamaan.


Tällöin on jo lämmintä, maa on sula ja hevoset pääsevät pian laitumelle. Laidunruoho on tammalle mitä parhainta ravintoa. Vapaa liikunta ja runsas ulkoilu ovat myös sekä tammalle että varsalle hyväksi.


Huhtikuussa voi olla vielä jäistä (liukasta) ja kylmää, varsaa joutuu mahdollisesti pitämään sisätiloissa ja sen lämpimänä pitäminen voi olla oma huolenaiheensa, etenkin jos varsa ei suostu pitämään loimea.


Varhaisuudella saavutettu mahdollinen hyöty menetetään, jos varsa joutuu viettämään ensimmäiset kuukautensa karsinassa eikä pääse liikkumaan. Tilannehan on aivan toinen lämpimämmässä ilmastossa.


Mikä on paras aika varsoa
Irish National Stud, helmikuinen Irlanti vuonna 2013. Suomessa tässä vaiheessa vasta haaveillaan vihreästä, siellä jo maistellaan.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page