google.com, pub-7463296435306292, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 
  • Admin

Hyviä syitä viedä nuori suomenhevonen laatuarvostelukarsintaan

Joskus kuulee sanottavan, että niitä varsoja joutuu odottelemaan. Että kestäisi muka jotenkin tosi kauan, ennen kuin sen kanssa pääsee kunnolla tekemään mitään. No, se on tietysti määrittelykysymys mitä tämä "mitään" pitää sisällään, mutta useammin itsestä tuntuu, että vastahan tämäkin tirppana syntyi, ja nyt se onkin jo noin iso!


Varsan pitoon liittyy aika paljonkin sellaista aikataulutettua ohjelmaa ja tavoitetta, että jos kaiken aikoo ehtiä tosimielellä tekemään, vaatii se suunnitelmallista toimintaa. Pakko ei ole varsaa viedä minnekään, mutta tilaisuus ei myöskään toistu.


Epona Huisko oli ensimmäinen kasvattini, ja myös ensimmäinen jonka kanssa treenattiin laatarikarsintoja varten. Peppi 3v aloitti harjoitukset tutustumalla huolellisesti estekalustoon

Laatuarvostelut ovat suomenratsujen ikäluokkakilpailuja


Yksi hyvä etappi nuoren hevosen polulla on laatuarvosteluun osallistuminen. Siellä etsitään hevosesta ratsun ominaisuuksia: arvioidaan askellajeja, luonnetta sekä estehyppyjä. Pisteiden keskiarvo ratkaisee sijoituksen, hyvä hevonen suorittaa asiallisesti sekä sileällä että esteillä.


"Laatarit" järjestetään Suomenratsujen kuninkaallisten yhteydessä syksyisin. Laatareissa on omat luokat 3-, 4- ja 5-vuotiaille. Kolme- ja nelivuotiaiden karsinnat järjestetään alan oppilaitoksissa keväisin (me olemme käyneet Harjussa joka on meitä lähinnä), kesä on aikaa treenata ja syksyllä Ypäjän finaalissa ratkaistaan ikäluokan parhaat.


Hirmuisen kovaa fyysistä kuntoa kisassa ei kysytä, minusta pääpaino on näissä treeneissä uusien taitojen omaksumisessa sekä synnynnäisten lahjojen esilletuonnissa. Nuoren ratsun kanssa ei voi paljoa "viilata ja hinkata", ennemminkin sille esitellään uusia asioita lyhyissä pätkissä.


Tästä päästäänkin aiheeseen, miksi nimenomaan nuorten hevosten kilpailut ovat jalostuksen kannalta niin mielenkiintoisia. Nuoressa hevosessa uskon näkyvän parhaiten nimenomaan synnynnäisen lahjakkuuden. Valmentajan vaikutus on toki iso hevosen koko uraa ja elämää ajatellen, mutta se ei periydy. Lahjat, temperamentti ja luonne taas periytyvät.


Tietysti jonkinlaista kuntopohjaa on oltava. Pidän kyllä hyvänä ihan jokaisen varsan ajolle opetusta sekä peruskuntoajoa jo nuorella ikää. Siitä on hyötyä sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä myös ratsulle.


Kolme mahdollisuutta


Kolmevuotiailla ei laatareissa ratsasteta, ne hyppäävät ja näyttävät askellajit taluttaen ja/tai vapaana kujassa.


Nelivuotiaana karsinnassa esitetään irtohypytyksen lisäksi askellajit ratsain. Syksyllä finaalissa hypätään sitten jo muutama este ja esitetään ryhmässä lyhyt kouluohjelma ratsastajan kanssa sekä käydään näyttelytyyliin vielä rakenne- ja askellajiarvostelussa maasta käsin.


Viisivuotiaille ei enää järjestetä erikseen karsintoja, vaan finaaliin pääsee suoraan, kun alla on hyväksytty suoritus joko helpon C:n tasoisesta kouluratsastuskilpailusta tai 80 cm esteiltä. Finaalissa ne suorittavat kouluohjelman ja esteradan.


Lue myös: Ohjeita laatuarvostelufinaaliin tuleville hevosille (hevosopisto.fi