google.com, pub-7463296435306292, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

BLUP-indeksi on ennuste ravihevosen jalostusarvosta

BLUP on lyhenne sanoista Best Linear Unbiased Prediction eli Paras Lineaarinen Harhaton Ennuste (PLHE vaan ei taivu puhekieleen ihan yhtä sujuvasti kuin BLUP :D). Hevosilla näitä indeksejä lasketaan virallisella taholla vain suomenhevos- ja lämminveriravureille.


Lue artikkeli Hippoksen jalostusjärjestelmässä:Lumettajan BLUP oli v. 2020 viisivuotiaana 127 (arvosteluvarmuus 0,73). Kuva Satu Pitkänen)
Lumettajan BLUP oli v. 2019 nelivuotiaana 127 (arvosteluvarmuus 0,73). Kuva Satu Pitkänen

Myös monilla muilla hevosroduilla, esimerkiksi islanninhevosilla ja joillakin puoliveriroduilla lasketaan BLUP-indeksejä, tosin tietysti erilaisesta datasta riippuen siitä mitä halutaan mitata, toisin sanoen siis mitä ominaisuuksia halutaan jalostaa.


Parhaaksi tätä indeksiä tituleerattaneen siksi, että se huomioi laskennassa monta asiaa. Hevosen perimän ohella se ottaa huomioon myös joitakin ympäristötekijöitä.

  • suku

  • suoritukset

  • sukupuoli

  • ikä

  • ohjastaja

  • lähtörata ja -tapa

  • yksittäinen lähtö

Kokonaisindeksi muodostuu osaindekseistä, jotka on Suomessa ravihevosilla päätetty painottaa seuraavasti: 40 % aikaero, 25 % voittosumma, 25 % starttiintulo ja 10 % vuoden paras aika.


Aikaero: hevosen kaikissa kilpailuissa saavutetun kilpailuajan ero lähdön voittajahevosen aikaan verrattuna.

Voittosumma: vuoden tulot.

Starttiintulo: mitä nuorempana hevonen aloittaa uransa, sitä paremman indeksin se saa.

Vuoden paras aika: vertaillaan hevosten absoluuttista nopeutta.


Hyvä tietää BLUP:sta


Itse indeksin lisäksi siitä ilmoitetaan arvosteluvarmuus. Kaikki luvut eivät siis ole suoraan keskenään vertailukelpoisia. Arvosteluvarmuus paranee sitä myöten kohti 100 % (1), kun hevonen saa jälkeläisiä ja ne tulevat vuorostaan kilparadoille.


Mitä enemmän tuloksia on käytettävissä, sitä suurempi on arvosteluvarmuus. Nuoren hevosen BLUP:n arvosteluvarmuus on usein jossain 0.70 tietämillä, vanhemman ja paljon jälkeläisiä jättäneen jalostusorin kohdalla voidaan puhua jo varmuudesta kun arvosteluvarmuus on 0.98 (esim. Sipori) tai jopa 0.99 (Viesker).


Indeksilaskenta suosii nuoria hevosia. Tämä johtuu siitä, että oletusarvoisesti uusi sukupolvi on aina edellistä parempi (eli lähempänä jalostustavoitetta). Sen siis kuuluukin laskea ajan myötä. Suomenhevosilla vertailutasona käytetään sen hetken 6-10-vuotiaiden hevosen kilpailutuloksia.


Näitäkin lukuja pitää siis osata vähän tulkita. Tamma on edelleen arvokas vanhempanakin, vaikka sen BLUP-indeksi laskee ajan myötä. Nuorten orien käyttäminen siitoksessa voi antaa jalostuksellista etumatkaa, mutta toisaalta vanhempi, jo periyttämiskykynsä näyttänyt ori voi olla varmempi valinta.


Nämä ovat jälleen sellaisia asioita, joita kunkin kasvattajan on kohdallaan punnittava ja mietittävä minkä verran antaa millekin asialle painoarvoa. Pelkästään yhden ominaisuuden, indeksin tai pisteen tuijottaminen ei ehkä ole se paras keino päästä toivomaansa lopputulokseen. Valinnoissa on monta huomioitavaa seikkaa, ja tavoitteena olisi löytää se kokonaisuutena paras.


Mikä on hyvä BLUP?


Keskiarvoa kuvaa luku 100. Kaikki yli sadan on siis keskiarvoa parempi ennuste, ja heikommilla ennusteilla luku jää alle sadan.


Mitä korkeampi lukema on, sitä parempi. Muistan lukeneeni että 120 on erittäin korkea jalostusarvon ennuste, ja olen oppinut pitämään sitä vertailupisteenä kun tutkailen oreja.


Kuten edellä mainittu, tämä koskee suomenhevosissa vain juoksijasuuntaa. Osalla muidenkin jalostussuuntien suomenhevosista löytyy BLUP-indeksi, mutta sehän ei niiden kohdalla kerro mitään muuta kuin sen etteivät ne ole suoritustensa ja/tai sukunsa perusteella kummoisia ravihevosia. Eli käytännössä ei mitään merkitystä, kun jalostuksessa ei tavoitellakaan ravihevosta. Ei siis pidä pöyristyä vaikka huomaisit ratsusi BLUP:n olevan matala.


Mikä on minun varsani BLUP?


Kun hevosella ei ole vielä omia tuloksia, sen BLUP on sen vanhempien indeksien keskiarvo. Eli esimerkiksi jos isän BLUP on 120 ja emän 105, varsan ensimmäinen BLUP on 112,5.Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page