google.com, pub-7463296435306292, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 
  • Admin

Tammapalkkiot uudistuivat

Jalostuksen ja raviurheilun katto-organisaatio Suomen Hippos ry tiedotti 17.9.2020 uudistuvista tammapalkkioista.


Lue lisää: Tammapalkkion tavoitteena on edistää laadukkaiden lv- ja sh-siitostammojen jalostuskäyttöä (hippos.fi)


Kahdesti Laatutammapalkinnolla palkittu Juuli varsansa Hehkun kanssa 2017
Kahdesti Laatutammapalkinnolla palkittu Juuli varsansa Hehkun kanssa vuonna 2017

Tämä uudistus on lähtöisin muutaman vuoden takaisesta peliyhtiöiden yhdistymisestä. Fintoto Oy lakkasi olemasta, kaikki ravipelit siirtyivät Veikkauksen alle ja toto-peleistä(kin) kertyvä raha kiertää takaisin hevosalalle nyt Maa- ja metsätalousministeriön kautta.


Lue lisää: Hevostalouden edistäminen (mmm.fi)


Kyseessä ei ole toki ensimmäinen viilaus hevoskasvatuksen palkkioihin edes minun parikymmenvuotisen hevostelu-urani aikana, mutta aika näyttää kauanko tämä järjestelmä on voimassa ennen kuin seuraavat muutokset koetaan ajankohtaisiksi.


Kovin tiuhaan niitä ei kuitenkaan mielestäni kannattaisi muutella, koska varsinkaan hevoskasvatuksen kentällä mikään isompi muutos ei tapahdu kovin nopeasti ja (positiivisten) vaikutusten näkymiseen menee lyhimmilläänkin vuosia.


Joka tapauksessa pidän tätä uusinta päivitystä aika lupaavan kuuloisena. Aiemmin maksettiin rahapalkintoja hevosten jalostusarvostelussa käyttämisestä, mutta kirjauskaan ei vielä tarkoita että tamma varsoisi koskaan. Tuntuu loogiselta, että hevoskasvatuksen edistämiseen tarkoitettu raha maksetaan nimenomaan syntyneestä varsasta.


Laatutammoista tammapalkkioihin


Aiempi pyrkimys kannustaa nuorten ja laadukkaiden tammojen siitoskäyttöön oli 3-8-vuotiaille varsoneille tammoille maksettu Laatutammapalkkio, jota maksettiin tamman BLUP-indeksin perusteella paremmuusjärjestyksessä joillekin kymmenille tammoille, kuitenkin samalle tammalle enintään kahdesti.


Tammapalkkiot on vuodesta 2020 alkaen pistetty uusiksi sekä suomenhevosten, lämminveristen, ratsujen että ponien osalta. Tällä mennään toistaiseksi, tai kunnes toisin tiedotetaan. Nyt keskityn suomenhevosiin - osin jakaakseni tietoa, osin selvittääkseni uutta järjestelmää itselleni.


Elysetar J-suunnan ajokokeessa 2013
Elysetar J-suunnan ajokokeessa 2013. Tuolloin maksettiin vielä palkituille tammoille rahapalkintoja kantakirjauksesta, mutta Elysellä ei niihin ollut mahdollisuutta. Se kirjattiin ilman palkintoa. Kuva Satu Pitkänen

Uusi tammapalkkiojärjestelmä suomenhevosten osalta