google.com, pub-7463296435306292, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 
  • Admin

Olisiko Varsahuutokauppa hyvä myyntikanava suomenhevosvarsalle?

En ole itse koskaan ostanut varsaa huutokaupasta, mutta olen ollut työni puolesta järjestämässä useampaa huutokauppatapahtumaa ja katsonut sitä tähän mennessä kerran myös myyjän näkökulmasta.


Kyseessä on siis jo perinteiseksi muodostunut syyskuulla järjestettävä Starinita Oy:n Varsahuutokauppa, jossa myydään 1-vuotiaita suomenhevos- ja lämminveriravurivarsoja.


Muutamana vuonna on järjestetty myös 2- ja 3-vuotiaiden suomenhevosten huutokauppa Kuninkuusravien yhteydessä, mutta niistä minulla ei ole kokemusta muuten kuin katsojana.

Huutokauppaluettelon kanteen on usein nostettu menestyneitä huutokauppavarsoja. Juulin täysveli Aapo Milleri pääsi kanteen 2011.
Huutokauppaluettelon kanteen on usein nostettu menestyneitä huutokauppavarsoja. Juulin täysveli Aapo Milleri pääsi kanteen 2011.

Sadasta varsasta vain kourallinen suomenhevosia


Viime vuosina varsoja on ollut myytävänä kaikkiaan satakunta. Rajoittava tekijä on karsinoiden määrä, koska jokaiselle hevoselle pitää olla osoittaa oma "tukikohta" ja lepopaikka pitkän huutokauppapäivän ajaksi.


Starinitan huutokaupassa suomenhevosten osuus myytävistä varsoista on ollut valitettavan usein tosi vähäinen. Syrjimisestä ei ole kyse, koska varsat otetaan myyntiin ilmoittautumisjärjestyksessä. Syystä tai toisesta suomenhevosväki ei kai vain ole oikein ottanut tapahtumaa omakseen. Se on hieman sääli, koska mielestäni huutokaupassa on monia hyviä ominaisuuksia, vaikka ei tämäkään kaupantekotapa tietysti kaikille sovi.


Etupäässä myynnissä on ravisukuisia hevosia, mutta periaatteessa suomenhevosten osalta mikään ei estäisi ilmoittamasta myös muiden jalostussuuntien hevosia mukaan.


Toki ostajakunta on näillä kaikilla hevosryhmillä erilainen, joten varsoja olisi hyvä olla kussakin kategoriassa useampi jotta paikalle saataisiin myös ostajia.


Miten ostaja valitsee katsottavia varsoja? Esimerkki


Harvalla on aikaa tai mielenkiintoa tutkia luupilla aivan jokaista myytävänä olevaa varsaa, joten taktiikkana on useimmiten valita kourallinen mielenkiintoisia varsoja etukäteen katsottavaksi paikan päällä. Tietysti vielä tallialueella kulkiessaan voi vastaan tulla hevonen, joka ei paperilla vaikuttanut niin mielenkiintoiselta, mutta livenä juuri oikealta.


Ostamista harkitseva tekee usein esikarsintaa ja valitsee tarkemmin katsottavat varsat luettelosta suvun perusteella. Uskon että samantyyppistä selailua, tutkimusta ja valintaa tehdään myös silloin, kun myynti-ilmoituksia selataan vaikka netistä.


Tietysti jokaisella on omat preferenssinsä ja kokemus tuo varmuutta myös varsojen ostamiseen, mutta minusta tyypillisin prosessin kuvaus mitä esimerkiksi asiakkailleen hevosta etsiviltä ammattivalmentajilta kuulee, on tämä:

  • Luettelosta tutkitaan isäorit ja valitaan "jatkoon" kiinnostavien orien varsat.

  • Seuraavaksi tutustutaan tarkemmin näiden varsojen emälinjojen tuotoksiin, jotka löytyvät luettelosta. Mitä enemmän hyviä voittosummia, ennätyksiä ja suur- sekä ikäluokkakilpailusaavutuksia lähisukupolvista löytyy, sitä kiinnostavampi on tyypillisesti myös myytävä varsa.

  • Suku on varsan kohdalla se tärkein, lisäksi osa antaa eri painotuksin arvoa tietyille tutuille hyviksi tiedetyille kasvattajille, pihattokasvatukselle yms. tiedoille mitä varsasta on saatavilla.

  • Huutokaupan verkkosivuille lisätään myös kuvia ja videoita varsoista. Erityisesti laadukkaat raviliikkeet näyttävät videot