google.com, pub-7463296435306292, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

"Juoksijan päivänä onnellisten tähtien alla syntynyt"

Hevosiin liittyy paljon perimätietoa ja uskomuksia, eikä kasvatustoimintakaan tee tästä poikkeusta. Kyllähän siinä tuntuu olevan sattumalla ja onnella aika paljon sijaa, tai ainakin vielä paljon asioita joita emme osaa selittää. Huippuvanhempien jälkeläinen ei aivan joka kerta ole itse huippuyksilö, ja toisaalta paperilla aika tavanomaisistakin "aineksista" voi syntyä tähti.


Kuten itsekin olen monesti todennut, kasvatuksessa ja jalostustoiminnassa pelataan pitkälti todennäköisyyksillä. Varmaa ennustetta ei voi kukaan antaa, kaikkea emme vielä tiedä eri geeniyhdistelmistä ja vaikutuksista. Voidaan vain pyrkiä parantamaan toivottujen tai pienentämään ei-toivottujen ominaisuuksien periytymisen todennäköisyyttä seuraavalle sukupolvelle.


Hevoskasvatusta voi tehdä monista lähtökohdista, mutta tutkimustiedon ja tiukan faktan opiskelun ohessa on hauska välillä leikitellä vähemmänkin tieteellisillä teorioilla.


Mieleeni on jäänyt vierailu Irlannin valtionsiittolassa vuodelta 2013, ja siellä puutarhassa tämä veistos. Kun pallon sisälle kurkisti, rei'istä näkyi "tähtitaivas".


"An interesting historical note worth mentioning here is that every time a foal was born, Col. Hall Walker would note the position of the moon and stars and cast the foal's horoscope. If the horoscope was favourable, the foal would be kept and raced, but if unfavourable, the foal would be sold regardless of how well it may have been bred. This system proved to be remarkably successful." (ote Irlannin valtionsiittolan esitteestä)


Irlannin valtionsiittolaa edeltänyt eversti William Hall Walkerin siittola oli menestynyt täysiveristen laukkahevosten kasvattaja 1900-luvun alussa.


Varsomiskarsinoissa oli kattoikkunat, joista eversti katsoi tähtien asennon varsan syntymähetkellä. Hän teki jokaiselle varsalle horoskoopin, jonka perusteella varsa joko pidettiin tai myytiin. Erityisen mielenkiintoisenhan tästä kertomuksesta tekee toteamus että tämän taktiikan kerrotaan olleen hyvin toimiva.


Meille ei ole vielä kattoikkunoita lähdetty asentelemaan, mutta aika ajoin viihdytän itseäni ajatuksella. Epäilemättä everstillä on ollut myös hyvät hevoset tallissaan, mutta ehkä tämä astrologiaharrastus on tuonut hänen elämäänsä ja kasvatustoimintaansa mielekkään lisän ja antanut jonkin perusteen myyntipäätöksille, tiedä häntä.


Irish National Stud on muuten kaunis ja syystäkin suosittu matkailukohde. Suosittelen vierailemaan jos Irlantiin matkustat. Hevosten ja upeiden tallirakennusten lisäksi National Studin mailla on myös kauniit puutarhat sekä hevosurheilumuseo.

85 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page